Kenmerken

Project: St. Antonius
Locatie: Bakkum, Gemeente Castricum
Programma: 11 groepsaccomodaties tbv recreatieve verhuur met zorg
BVO: Ca. 3000 m²

Project
Aan de westzijde van de Heereweg en in het duingebied van Bakkum staat het voormalige koloniehuis St. Antonius, gebouwd in 1934 en ontworpen door de Haagse Architect J.B. Fels. Fels was een belangrijke Haagse architect en werd sterk beïnvloed door de Amsterdamse school. Harlem Oil Company is als gedelegeerd ontwikkelaar betrokken bij de herontwikkeling van het monument tot hoogwaardige luxe recreatieve groepsvilla’s.

Beschrijving

Monument St. Antonius

Aan de westzijde van de Heereweg en in het duingebied  gelegen voormalig koloniehuis is gebouwd in 1934 naar ontwerp van de Haagse architect J.B. Fels in een door het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright beïnvloede bouwstijl. Opdrachtgever was de Christelijke Vereniging

voor Kinderuitzending in Amsterdam, die echter tijdens de bouw failliet ging. Vervolgens werd het project overgenomen door de eveneens in de hoofdstad gevestigde Stichting Katholieke Kinderuitzending. Deze stichting exploiteerde meerdere koloniehuizen (o.a. in Boxtel en op de Veluwe) waaronder een oud pension aan het Pompplein in Egmond aan Zee. Hiervoor in de plaats kwam het nieuwe koloniehuis dat de naam “St. Antonius” kreeg.

Tot ver na de oorlog bleef het gebouw in gebruik als vakantie- en rustoord voor jongens en meisjes (“bleekneusjes”) van katholieke huize. De vakantie- en gezondheidskolonies waren bedoeld voor ‘bleekneusjes’, die zonder werkelijk ziek te zijn in een slechte gezondheidstoestand verkeerden.

Lichamelijke zwakte, vaak een gevolg van ondervoeding, gold als belangrijk selectiecriterium. Naast frisse lucht nam goed, veel en gezond eten een belangrijke plaats in binnen de kinderuitzending. Kinderen moesten eten wat zij kregen voorgezet: alles moest op!

Hoewel de nadruk bij de uitzending lag op het bevorderen van de lichamelijke gezondheid, diende zij ook een pedagogisch doel. Het verblijf in een koloniehuis bood namelijk een uitgelezen mogelijkheid om volkskinderen op te voeden. Uitzendende verenigingen hoopten dat de kinderen het aangeleerde

hygiënische gedrag na terugkomst thuis zouden introduceren. De medische kinderuitzending had dus ook een beschavingsmissie

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw verbeterden de levensomstandigheden waarin kinderen opgroeiden sterk. Het aantal lichamelijk zwakke kinderen nam snel af. In plaats daarvan zonden verenigingen steeds meer kinderen uit op de indicatie ‘nervositas’ ofwel zenuwzwakte. Tot deze ‘zenuwpeesjes’ rekende men nerveuze kinderen, maar ook slechte eters en kinderen met problemen thuis. In de welvarende jaren zestig liepen de inkomsten uit collectes terug, want velen twijfelden nu aan het nut van dit werk. ‘Zenuwzwakte’ was wel een erg ruim label om kinderen voor zes weken uit het gezin en uit de klas weg te nemen. Voor die kinderen waren andere oplossingen denkbaar, zeiden critici. Rond 1970 stopte daarom de overheidssubsidie. Koloniehuizen kregen een andere bestemming of werden afgebroken. Dit betekende na bijna honderd jaar het definitieve einde van de vakantiekolonies.

Het St. Antonius staat nu aan de vooravond van een herontwikkeling. Het beoogde doel, een recreatieve bestemming voor mensen met een zorgbehoefte sluit aan bij de historische context en zorgt er voor dat dit monument een duurzame toekomst te ge moet gaat.

Aan de rand van een recreatiegebied met vele (indoor)voorzieningen ligt dit luxe vakantiepark met een hoog serviceniveau zoals u dat van Dutchen gewend bent. Op 15 minuten fietsen van het centrum van Hellevoetsluis, 5 minuten lopen van het Haringvliet en 15 minuten lopen van de Noordzee. De verbindende schakel tussen het bruisende Rotterdam en omgeving en de rust en ruimte van Zeeland.
De woningen zijn bijzonder vormgegeven met afwisselend leipan- en rietgedekte kappen. Afmetingen variëren tussen 6 en 8-persoons waarbij er alle mogelijkheid is om de woning naar eigen smaak en vorm in te richten. Het park is vormgegeven als boomgaard met halfhoge hagen en water voor de juiste privacy.